Doğru Karar verme dendiğinde zorlu bir süreçten bahsediliyormuş gibi gelir. Oysa hepimiz verdiğimiz kararlar doğrultusunda kendi kimliklerimizi ve yaşamlarımızı biçimlendiriyoruz. Ayrıca kendi yaşamlarımızı şekillendirmekle kalmıyor, geleceklerimizi evlatlarımızın geleceklerini de şekillendiriyoruz. Peki karar vermek gerçekte nedir? Kararlar bizim tarafımızdan mı alınıyor yoksa öyle olduğunu mu zannediyoruz.

Karar Verme Süreci

Kararlar bizim içimizde alınıyor ancak bizim tarafımızdan alınmıyor. İlk olarak kararların nerede alındığını bilmemiz gerekir. Öncesinde nasıl karar aldığımızı bilmiyorsak bugüne kadar kendi otomatizmimiz tarafından alındığını kabul etmeliyiz. Bizler bilmiyoruz ancak medya ve pazarlama dünyası bizlerin nasıl karar aldığını bizden daha iyi bilmektedir. Kararları genellikle işitsel, görsel ya da dokunarak alırız ancak bunu bilinçli olarak yapmıyorsak bu alanlarda manipüle edilmeye açığızdır.

Faydasız Kararlar

Örneğin kilo verme kararı alırken sizi ne tetikledi biliyor musunuz? Belki birinin fiziğinden etkilendiniz belki de yanlardan taşan simitlerden dolayı sevdiğiniz kıyafetlerin içinde girememeniz sizi kilo verme kararını almaya itti. Gönülsüz şekilde alınan her karar yarım bırakılmaya mahkumdur. Siz ben sağlam bir karar almak istiyorsak bunu duygulara bağlamak mecburiyetindeyiz. Duygu atanmayan her karar kaybolmaya mahkumdur. Kararların yapı taşı fikirlerdir ve yapısı gereği fikirler çok güçsüzdür. Fikirlerin güçsüzlüğünü kabul edip doğru karar verme sürecinde duygusal bir neden bulmalısınız.

Doğru Karar İçin Doğru Analiz Şart!

Tarihteki en başarılı kişiler doğru karar verme sürecinde uzmanlaşmış kişilerdir. Bununla birlikte harekete geçme dürtülerini de vermiş oldukları doğru kararlardan alırlardı. Örneğin tarihin en büyük komutanlarından Napolyon karar verme süreçlerinde üzerine uzun uzun düşünürdü. Sadece o değil altındaki kumandanlar da uzun süre düşünürlerdi. Sizde tıpkı bir komutan gibi kararlarınız öncesinde düşünün ve ” ben bunu neden istiyorum?” ”Bu isteğime ulaşamazsam hayatımda nasıl bir bedel öderim?” gibi sizi duygusal bir sebep bulmaya itecek sorular sorun. Ardından ” Bu karar sonrası eyleme geçtiğimde kendimi nasıl hissederim?” ” Kararın ardından alacağım sonuç hayatımı nasıl canlandıracak?” gibi sizi sonucu ön izlemeye itecek soruları da kendinize yöneltin. Bununla birlikte şunu asa unutmamalısınız, cevap sorulardır!