Başarılı olmayı yalnızca iş yaşantımızda değil, hayatımızın her alanında istiyoruz. Fakat başarı nedir? diye sorulduğunda çoğumuz başarıyı sonuç olarak nitelendiriyoruz. Aslında başarı kriterimiz sonuç odaklı değil süreç odaklı olmalıdır. Çünkü başarı bir süreçtir ve bu süreci belli bir noktaya gelindiğinde kaybedilmemesi için devam edilmesi gerekir.

Başarı Kriterleri

Başarılı olmak için öncelikle kriterlerinizi net şekilde belirleyin. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri beyin fırtınası yaparak kendinize yönlendirici sorular sormaktır. Kendinize ” Bir şeyi başarılı olarak etiketlediğimde onda hangi özellikleri değerlendiriyorum?” diye sorun. Böylelikle tanımladığınız kriterleri keşfedeceksiniz.

Kendi Kriterlerinizi Oluşturun

Başarı için kriterleri keşfettiğinizde o kriterleri kendinizde tarayın. ” Bu kriterler bende mevcut mu?”, ” Bu kriterleri kendime eklemek için yaşamımda hangi alanları genişletmeliyim?” ”Bu kriterlere sahip olduğumda hayatım neye dönüşür?” şeklinde kendinize güçlendirici sorular sorun. Kriterlerinizi keşfederek onlara ulaşabilmek için stratejiler geliştirin.

Kendinizden Emin Olun

İstediğiniz hedeflere ulaşmak için mutlaka içinizde emin olma duygusunu yaratın. Üstün sonuçlara ulaşmış kişilerin başlangıçlarına baktığınızda yeterli referanslara sahip olmasalar bile kendilerinde bir emin olma duygusu oluşturduklarını görebilirsiniz. Bu yüzden süreç içerisinde değil, en başında bu duyguyu edinmeli ve özgüvenle harekete geçmelisiniz. Bunu yapmanın en güzel yolu hayal gücünü kullanmaktır. Duygularınızı kışkırtacak bir müzik eşliğinde hayalinizde başarılı olduğunuzu ve o süreci canlandırın. Nelere sahip olduğunuzu ve çevrenize nasıl ilham verdiğinizi görmek sizde bir emin olma duygusu yaratacaktır.

Başarı İçin Duygusal Uyarıcılar Kullanın

Hepimiz eylem için duygusal nedenlere ihtiyaç duyarız. Bunun sebebi fikirlerin yapı gereği güçsüz olmasıdır. Güçsüz fikirler, kararlılık için duygunun sıcaklığına ihtiyaç duyar. Bu sebeple başarılı olmak ve stratejilerinizi uygulamak için duygusal nedenler bulmanız gerekir. Eylemlerin nelere hizmet ettiğinin farkında olmazsanız başarıya ulaşamazsınız. Bu yüzden kendinize ” Neden başarılı olmak istiyorum?” ”Başarıyı yakaladığımda nelere sahip olacağım?” ” Başarım beni ve çevremi nasıl etkileyecek?” gibi vizyonunuzu genişletecek sorular sormalısınız. Unutmayın; Çok iyi tasarlanmış stratejiler ve adanmış bir ruh hali gerekir. Stratejileriniz ve kendinizi yönetme becerisi hakkında kısa sürede çözüme ulaşmak isterseniz size Yenilmezler Programımızı öneririz.